monitoring
Steeds meer mensen ervaren geluidhinder in hun leefomgeving afkomstig van gemotoriseerd verkeer, bedrijven, evenementen, bouw- en sloopactiviteiten etc. Dit uit zich vaak in klachten bij het bevoegd gezag. De vraag is dan vaak is een klacht terecht?
Om onevenredige geluidhinder te voorkomen worden door het bevoegd gezag grenswaarden verbonden aan het maximaal te produceren geluid. Door het geluid te meten kan vervolgens een antwoord worden geformuleerd of de klacht terecht is.
Een kortstondige meting geeft niet altijd voldoende inzicht in de geluidbelasting over een langere periode. Gedacht kan worden aan een scheepswerf waar verschil bestaat in de geluidafstraling van laswerkzaamheden en slijpwerkzaamheden. Een hondenkennel waarbij verschil is in het aantal aanwezige honden, binnen- of buitenverblijf en het aantal prikkels. En nog een andere voorbeeld zijn muziekevenementen waarbij het niveau per optreden fors kan verschillen.
Met behulp van ons onbemande monitoringsysteem (01dB FUSION) zijn wij in staat het geluidniveau langdurig te meten (monitoren), op te nemen en op afstand te beluisteren. De gegevens worden vastgelegd met behulp van een gekalibreerde klasse-1 meter. Met een smartphone, tablet of computer kan op afstand realtime de meetwaarden worden ingezien.
Het systeem is dusdanig geavanceerd dat drempelwaardes kunnen worden ingesteld. Bij het overschrijden van de drempelwaarde wordt direct een sms-bericht of e-mail verzonden (indien gewenst ook aan u als opdrachtgever). Daarop kan direct actie worden ondernomen. Daarnaast zal van het aanwezige geluid de audio worden vastgelegd in een mp3-bestand. Overigens kan ook direct ingebeld worden op de geluidmeter zodat realtime meegeluisterd kan worden. Zowel realtime als achteraf kan dus worden beluisterd welke geluidbronnen oorzaak waren van het aanwezige geluidniveau.
De uitgelezen en geanalyseerde data kan door ons worden voorzien van een beoordeling aan de geldende normering of richtlijn. De resultaten en data worden vastgelegd in een rapportage.